Om fasadtvätt

Det skulle ju hända en dag, tänkte Ruben. Det var bara en tidsfråga. Nu hade det hänt som föräldrar upplevt sedan grottmänniskornas tid. Något som alla tvingas genomlida. Gunilla, äldsta dottern, hade kommit hem och berättat att hon hade fått jobb. Hon hade inte fått vilket jobb som helst. Och med vilket jobb som helst tänker Ruben exempelvis på kassabiträde på McDonalds eller spärrvakt i tunnelbanan. Nej, inte något sånt. Gunilla hade fått sitt första jobb, och jobbet i fråga skulle gå ut på att utföra fasadtvätt.

Ruben var knappast den minst oroliga pappan i Sverige. Nej, han skulle nog snarare säga att han tillhörde toppskiktet. Kanske de 3% mest oroliga föräldrarna i landet. Att den äldsta dottern nu skulle ägna sig åt fasadtvätt var nervöst. Det låter som någonting som per definition behöver ske högt upp. Detta lät han också göra tydligt för henne när de satt vid köksbordet och hon inte kunde dölja sin nöjdhet.

  • ”Fasadtvätt alltså. Då.. Ja, då är du rätt så högt upp i luften eller? Jag tänkte fasadtvätt, alltså att du ska kunna tvätta en fasad. Det är några meter upp i luften, eller hur? Hehe”

Han gjorde allt för att följa oron eftersom Gunilla tenderar att bli så sur på honom då. Hon föll inte för det.

  • ”Ja, det är väl klart. Fasadtvätt sker stundtals högt upp i luften. Har du sett en fasad någon gång eller?” frågade hon på ett sätt som gjorde att Ruben, i egenskap av pappa, var tvungen att brösta upp sig en aning tillbaka.
  • ”Ja, det förstår jag väl. Jag har sett fasader, flera stycken så jag vet nog vad jag pratar om.”

Det var ingen fruktbar diskussion de hade. Ruben försökte verkligen visa att han tyckte att det var roligt att hon hade fått jobb. Detta tyckte han verkligen. Fasadtvätt blir säkert jättebra, försökte han intala sig även om han i stunden mest kände oro. Detta lös bevisligen igenom för Gunilla avslutade snart samtalet och begav sig in i det rum som varit hennes i 18 år – och vilket hon snart skulle flytta ut ifrån. Sorgsenheten över det var betydligt större än oron över att hon skulle jobba med fasadtvätt. Det var ett som var säkert.