Om att renovera fasad

Ni som läser mina texter regelbundet är väl bekanta med mitt stora intresse för projekt. Projekt i en ganska bred mening, måste man ändå säga. Jag brukar alltid ha ett ganska stort arbete under sommaren och allt som oftast innefattar det något med vårt hus. Så var det även under den senaste sommaren och detta projekt konkurrerade ut tidigare i omfattning. Idag ska jag berätta om när jag, tillsammans med ett par andra, renoverade fasaden till vårt hus.

Puts består vårt hus av. Det är inget jag tänkt på bortom det faktum att jag tycker att det är ett väldigt fint hus. Det var först när min svåger berättade för mig att vi behövde renovera vår fasad som jag fick ytterligare en aspekt att tänka på.

Först förstod jag inte riktigt vad han menade. Vadå renovera fasad? När gör man det? Jag hade ingen koll alls på den här typen av arbete. Sedan tänkte jag på de många år jag bodde i lägenhet – och hur fasader renoverades i parti och minut – och insåg att det nog kunde ligga något i det han sa.

Per, som min svåger heter, pekade på olika delar av husets utsida. Ungefär 10 olika sprickor och ”sönderfall” visades upp innan jag gick med på att vi hade ett problem. Vi behövde renovera vår fasad och jag skulle se till att Per blev byggherre för detta projekt.

Så blev det också. Bara någon månad senare hade vi vårt första möte. ”Om att renovera fasad” stod det längst upp på pappret som jag gav till de medverkande. Det var min pappa, Per, Liselotte (pappas fru) och min brors äldsta son. Detta var arbetsteamet som skulle hjälpa mig och min familj att renovera vår fasad. Det kändes bra att ha deras styrka och kunskaper till förfogande. Bra, men ändå läskigt på samma gång. Jag hade trots allt ingen som helst aning om hur man renoverar en fasad. Vem sjutton har egentligen det?

Sedan drog arbetet igång och det var en otrolig disciplin i teamet. Det var inte förvånande men ändå överraskande på något sätt. Vi sökte på nätet och rådfrågade olika företag om hur man kunde gå tillväga när man renoverade fasad. Sedan tog vi all vår samlade kunskap och utformade en plan. Eller snarare: Min pappa utformade en plan som vi sedan, steg för steg, kunde följa. Upplägget var superbt.

Det var en lång sommar men en utvecklande sådan. Att renovera fasad var betydligt roligare än jag först hade på känn. Det var roligt att konstatera och jag skulle faktiskt gärna göra liknande projekt i framtiden. Företrädesvis på någon annans hus i och med att vår renovering av fasaden nog lär stå sig i många decennier.